czwartek, 1 czerwca 2017

Czekoladki domowe.



Dlaczego uwielbiamy jeść słodycze? Słodycze sprawiają, że czujemy się dobrze. Poprawiają samopoczucie, dodają wigoru do życia, dostarczają rozkoszy dla podniebienia. Zdecydowana większość z nas kocha słodycze, jednak w niektórych przypadkach, ta miłość bywa ślepa, bowiem nadmiar słodyczy może szkodzić naszemu organizmowi. Jeżeli podejdziemy do naszej diety z rozsądkiem, to z całą pewnością kilka małych, niewinnych czekoladek, zjedzonych raz na jakiś czas, nie wciągnie nas w słodki nałóg.
Pełnią radości i satysfakcji będą czekoladki domowe - zrobione samodzielnie. Można przygotować je na domowe spotkanie z przyjaciółmi.. Mogą oczywiście również nam samym uprzyjemnić czas przy czytaniu ciekawej książki. Czekoladki domowe są bardzo łatwe do zrobienia i nie wymagają zbyt dużych nakładów finansowych w porównaniu z niektórymi bombonierkami.W połączeniu z czekoladową miseczką  również mogą być doskonałym prezentem dla ukochanej osoby.





Składniki:
- 100 gram czekolady białej,
- 150 gram czekolady gorzkiej,
- 150 gram czekolady mlecznej,
- kilka pistacji,
- 1-2 łyżeczki płatków migdałowych,
- 1-2 łyżeczki wiórek kokosowych,
- 1-2 łyżeczki posypki czekoladowej

Dodatkowo:

2 opakowania po czekoladkach

PRZYGOTOWANIE:

1. Czekoladę mleczną i czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.



2.Tak samo postępujemy z białą czekoladą.


3. W puste miejsca opakowania po czekoladkach nalewamy małą łyżeczką masę czekoladową.


4. Po napełnieniu wszystkich pustych miejsc lekko stukamy opakowaniem o stół, aby czekolada dobrze ułożyła się.


5.Wkładamy do lodówki, czekolada musi lekko zgęstnieć. Uważamy żeby całkowicie nie zgęstniała, ponieważ ciężko będzie wkładać w czekoladę bakalie.

6. Na czekoladki układamy, lekko wciskając w czekoladę: pistacje, płatki migdałowe, posypujemy wiórkami kokosowymi.


Wkładamy do lodówki.

7. Szykujemy drugie opakowanie po czekoladkach. Robimy zebrę. Na spód wlewamy do połowy wysokości ciemne czekolady. 


Następnie białą czekoladę


8. Patyczkiem do szaszłyków lekko mieszamy dwie masy tak, aby powstał wzór zebry.


9.W kolejnym rzędzie na spód wlewamy masę z ciemnych czekolad, ale tylko do połowy formy, następnie czekoladę białą.



10. W ostatni rządek nalewamy tylko białą czekoladę. Białą czekoladę posypujemy czekoladową posypką.



11. Wkładamy do lodówki, aby czekoladki stwardniały.

12.Czekoladki trzymamy w lodówce przez kilka godzin.
 



13. Czekoladki wykładamy na ozdobny talerzyk deserowy.


14. Czekoladki można trzymać również w ozdobnym szklanym krysztale przeznaczonym na słodycze.







16. Domowe czekoladki można podarować w prezencie wraz z czekoladową miseczką.

Z podanej ilości składników wyszło 36 czekoladek. Nie dopuścić, aby na początku przygotowywania czekolada zbytnio zgęstniała , bowiem bakalie mogą za bardzo wystawać. Mozna użyć innych bakalii, np rodzynek bądź suszoną żurawinę. Wszystko zależy od pomysłu.
Nie przechowywać czekoladek w gorących pomieszczeniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz