Przekładaniec śmietankowo-jabłkowy to bardzo łatwe i niezawodne ciasto do zrobienia. Może trzeba poświęcić troszkę czasu na jego przygotowanie, ale uwierzcie, że warto. Zazwyczaj jabłka kojarzą się z jabłecznikiem czy szarlotką. Niekoniecznie. Połączenie ciasta śmietankowego z masą jabłkową jest doskonałe w smaku. Całej poezji dodaje ciastu polewa z białej czekolady, której słodycz przełamują kawałki słonych pistacji. Mój przekładaniec to proste ciasto na specjalne okazje.
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 7 jajek,
- 1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%,
- 1 i 1/3 szklanki cukru,
- cukier wanilinowy,
- 2-3 małe łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli
Na masę jabłkową:
- 3kg jabłek,
- garść rodzynek,
- cynamon w proszku,
- cukier
- sok z 1/3 cytryny
Na polewę:
- 1,5 tabliczki białej czekolady (u mnie Milka),
- 7 małych łyżeczek śmietanki kremówki 30%,
- pistacje
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania blaszki,
- papier do pieczenia
- blaszka do pieczenia wymiary 25x25
PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka umyłam, obrałam ze skórek, wydrążyłam gniazdka nasienne. Pokroiłam na mniejsze kawałeczki, a następnie wszystko włożyłam do dużego garnka. Wlałam sok z cytryny oraz dodałam 4 małe łyżeczki cukru. Ponieważ jabłuszka były nieco twarde podlałam odrobiną wody. Całość podgrzewałam do momentu aż jabłka zmiękły. Trzeba pamiętać o mieszaniu masy jabłkowej, aby się nie przypaliła. Pod koniec doprawiłam cynamonem oraz dodałam garść rodzynek.
Moje jabłka były same w sobie dość słodkie, więc dodałam tylko 4 małe łyżeczki cukru. Jeżeli uznacie, że masa jabłkowa jest za mało słodka, możecie dodać więcej cukru.
Masę jabłkową można przygotować dzień wcześniej. Po przestudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.
2. Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej.
3. Odmierzyłam mąkę, a następnie przesiałam wraz z proszkiem do pieczenia.
4. Odmierzyłam śmietankę. Obrałam pistacje.
5. Blaszkę nasmarowałam masłem oraz wyłożyłam papierem do pieczenia.
6. Żółtka oddzieliłam od białek.
7. Do białek dodałam odrobinę soli. Białka ubijałam mikserem i jednocześnie dodawałam stopniowo małymi partiami cukier i cukier wanilinowy.
8. Do ubitych białek dodawałam po jednym żółtku, cały czas miksując.
9.. Po połączeniu białek z cukrem i żółtkami dodawałam naprzemiennie przesianą mąkę oraz śmietanę. Tym razem składniki mieszałam szpatułką.
10. Przygotowaną masę na ciasto wylałam na blaszkę. Wstawiłam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 170 stopni C. Piekłam 45 minut (u mnie piekarnik elektryczny).
11. Wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam do przestygnięcia.
12. Ciasto przekroiłam na trzy równe części.
13. Przekładałam masą jabłkową: ciasto - masa jabłkowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto. Ostatnią, górną warstwę ciasta lekko nasączyłam. Do nasączenia użyłam 1/3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody z trzema łyżeczkami soku z cytryny.
14. Białą czekoladę ze śmietanką rozpuściłam w kąpieli wodnej.
15. Ciepłą polewą polałam po cieście.
16. Na jeszcze tężejącą polewę posypałam pistacje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz