niedziela, 24 września 2017

Biszkopt kakaowy z galaretką i owocami.

Przepis bardzo prosty, nie wymagający jakiś wielkich umiejętności cukierniczych. Ciasto przygotowuje się dość szybko. Wystarczy tylko odrobina chęci i kilka składników, które zawsze są w naszej kuchni. Jedyne o co musimy się postarać to owoce. Ja do tego ciasta użyłam mandarynek i gruszek. Ciasto jest miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Pomimo, że jak wydawałoby się zwykłe, to swoją prostotą ujmuje smakowo. Polecam.




SKŁADNIKI: 
- 5 jajek
- mąka pszenna
- mąka ziemniaczana
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2-3 duże łyżki kakao
- 2 galaretki pomarańczowe
- mandarynki (kilka sztuk) 
- gruszki
- marmolada 



PRZYGOTOWANIE:


1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy 2 łyżeczki cukru wanilinowego oraz niewielką część cukru. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę dodając stopniowo pozostałą część cukru. Do ubitej piany z białek dodajemy 5 żółtek, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zarówno mąka ziemniaczana jak i mąka pszenna stanowią razem jedną pełną szklankę. Z tym, że mąki ziemniaczanej dodajemy więcej jak pół szklanki, pozostałą ilość stanowi maka pszenna. Dzięki przewadze mąki ziemniaczanej uzyskujemy idealnie miękkie, pulchne, puszyste ciasto. Wszystkie składniki delikatnie i powoli mieszamy mikserem, tym razem już na najniższych obrotach. Dodajemy 2-3 łyżki kakao (w zależności jaką chcemy uzyskać barwę ciasta), po czym ponownie delikatnie łączymy składniki.


Tortownicę można wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut.

2. Rozpuszczamy dwie galaretki pomarańczowe z tym, że w mniejszej ilości wody (na jedną galaretkę 3/4 półlitrowego garnuszka). Pozostawiamy do ostygnięcia.

3. Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Można obrać z błonek jeżeli ich nie lubicie.

4. Przestudzony biszkopt dzielimy na dwie części. 

5. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do tortownicy. Ciasto smarujemy marmoladą. 

6.  Na marmoladzie układamy cząstki mandarynek.

7 . Następnie wylewamy na marmoladę tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na kilka minut.

8. Po około 15 minutach galaretkę przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki.

9. Przed podaniem kroimy w cieńkie plasterki gruszki, układamy na cieście. Oblewamy polewą czekoladową. 







2 komentarze:

  1. Pyszności :) aż kusi, żeby zaraz upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miły komentarz :) Polecam w stu procentach, ciasto zadowoli każdego łasucha :)

    OdpowiedzUsuń