piątek, 2 lutego 2018
Pieczeń z udek kurczaka.
Przygotowanie domowych wędlin, pasztetów czy pieczeni nie jest trudne. Zapach pieczonego mięsa wypełniający kuchnię utwierdza jeszcze bardziej w przekonaniu, że warto poświęcić odrobinę czasu i przygotować dla najbliższych chociażby pieczeń z udek kurczaka. Podstawowym składnikiem tej pysznej, delikatnej i niezwykle aromatycznej pieczeni są podudzia kurczaka. Dodając odrobinę wieprzowiny oraz kompozycję ziół i przypraw macie pewność, że pieczeń nie zagości w lodówce na długo, bowiem będzie bardzo szybko zjedzona.
Składniki:
- 5 podudzi kurczaka,
- około 30dkg łopatki,
- 1,5 bułki kajzerki,
- 2 surowe jajka,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- majeranek,
- odrobina ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso kurczaka oddzielamy od kości. Skórę również zostawiamy. Łopatkę kroimy na mniejsze kawałki. Oddzielone kości można wykorzystać na wywar do zupy.
2. Mięso z kurczaka wraz ze skórkami, łopatkę i namoczone wcześniej bułki kajzerki należy zmielić.
3. Do zmielonego mięsa dodajemy dwa całe, surowe jajka oraz przyprawy. Doprawiamy do smaku. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
4. Foremki smarujemy masłem, a następnie nakładamy mięso do połowy wysokości foremek.
Z takiej ilości mięsa wychodzą dwie foremki pieczeni.
5. Wierzch smarujemy delikatnie wodą.
6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Pieczemy około 1 godziny.
Piekę (góra - dół) do momentu aż pieczeń odchodzi od brzegów. Wierzch powinien być brązowy.
Pieczeń doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, podana z ogórkiem kiszonym, z ogórkiem konserwowym lub ćwikłą z buraczkami i chrzanem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz