poniedziałek, 16 lipca 2018

Bułeczki drożdżowe z serem i malinami


Grzechem byłoby nie skorzystać z dobrodziejstw sezonowych owoców. Tym razem proponuję  zrobienie bułeczek drożdżowych z serem i świeżymi malinami. Bułeczki są pracochłonne, ale co tam...liczy się efekt końcowy - smakowita rozkosz dla podniebienia. Z radością słucham wtedy jak rodzinka z tej rozkoszy pomrukuje, zachwycając się każdym kolejnym gryzem. To niezmiernie cieszy i jednocześnie motywuje.
Bułeczki drożdżowe z serem i malinami, posypane makiem oraz cukrem pudrem są delikatne i pulchne. Smak słodkiego sera przełamuje się z lekko kwaskowatymi malinami. Takie połączenie jest idealne i z całą pewnością doskonałe z filiżanką kawy lub herbaty.





Składniki:

- 50 g drożdży,
- 100 g masła,
- ok. 1/2 litra mleka,
- 4 jajka,
- 4-5 łyżeczek cukru,
- 5 szklanek mąki,
- szczypta soli,
- cukier wanilinowy



Na masę serową:

- 60 dag sera białego chudego,
- 1 zółtko,
- 100 gram masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- budyń śmietankowy,
- 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego



Dodatkowo:

- mały koszyczek malin,
- cukier puder


PRZYGOTOWANIE: 

1. Drożdże pokruszyć w miseczce. Dodać cukier i 1-2 łyżki mąki. Zalać niewielką ilością letniego mleka. Pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły "pracować".

2. W międzyczasie roztopić masło. Pozostawić do ostygnięcia.

3. Po kilku minutach do naczynia z rozrobionymi drożdżami dodajemy 3 jajka (należy je wcześniej wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temp. pokojową), roztopione i lekko przestudzone masło, szczyptę soli. Następnie dodajemy stopniowo na przemian mąkę i mleko, cały czas wyrabiając rękoma.

Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe należy długo wyrabiać, co również jest sukcesem pulchnego i miękkiego ciasta. Ja nigdy nie używam do tej czynności miksera. Uważam, że to ciasto kocha być dopieszczone, uwielbia ciepło dłoni.

Ciasto powinno swobodnie odchodzić od dłoni, wtedy to znak, że jest bardzo dobrze wyrobione.

4. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta drożdżowego przygotujemy masę serową:

- Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. 
- Dodajemy jedno żółtko, ucieramy.
- Wsypujemy budyń śmietankowy w proszku, ucieramy.
- Małymi porcjami dodajemy biały ser i miksujemy.

5.Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie równe części. Pierwszą połowę wyrośniętego ciasta przekładamy na stolnicę wysypaną mąką. 

Drugą połowę pozostawiamy przykryte ściereczką.

6. Formujemy ciasto w kształcie kwadratu. Staramy się również rozwałkować w takiej samej formie.





 7. Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy połowę masy serowej.


8. Na masie serowej układamy część malin.


9. Ciasto zawijamy dwa razy i odcinamy od reszty. 



10. Brzegi odkrojonego ciasta starannie łączymy. Kroimy na mniejsze kawałki, mniej więcej takiej samej wielkości.




11. W taki sam sposób postępujemy z resztą ciasta.

12. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie  smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy makiem. 



12. . Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 st. C. Wkładamy bułeczki i pieczemy do uzyskania pięknego, intensywnego złotego koloru.


13. Kiedy pierwsza partia bułeczek będzie się piekła, z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie w taki sam sposób. Następnie bułeczki układamy na kolejnej blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy dokładnie tak samo.



14. Upieczone bułeczki pozostawiamy do ostygnięcia. 






15. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz