niedziela, 8 lipca 2018
Sałatka jarzynowa tradycyjna
Dziś na blogu trochę klasyki. Jeden z najbardziej znanych domowych przepisów. Jadana w polskich domach na co dzień i od święta. Sałatka jarzynowa tradycyjna, królowa naszych stołów, łącząca pokolenia. Choć jest pracochłonna, nie przeszkadza nam to w jej przygotowaniu. Kochamy ją i cenimy za smak.
Sałatka jarzynowa towarzyszy mi od najmłodszych lat. Pamiętam, jak przygotowywała ją moja babcia i moja mama. Niekiedy, nie mogłam doczekać się świąt, wtedy zawsze pomagałam mamie kroić warzywa. W czasie krojenia zawsze lubiłam co nieco podjeść. Najbardziej kusił jednak majonez. Palce zawsze musiały wylądać w słoiczku z majonezem, trzeba było przecież sprawdzić jak smakuje :)
Nigdy nie zmieniam składników w tej sałatce. Podtrzymuję rodzinną tradycję i w mojej sałatce jarzynowej zawsze są ziemniaki, marchew, ogórki kiszone, groszek konserwowy, jabłka, jajka, oczywiście przyprawy i majonez.
Składniki:
- 8-10 ziemniaków,
- 7-8 marchewek,
- 5 jajek,
- puszka groszku konserwowego,
- 4 ogórki kiszone średniej wielkości
- 2 jabłka,
- 700ml majonezu (u mnie zawsze Winiary),
- 3-4 łyżeczki musztardy stołowej,
- sól,
- pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki i marchew umyć, a następnie ugotować.
2. Ugotować jajka na twardo.
3. Przestudzone, obrane ziemniaki i marchew pokroić w kostkę.
4. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
5. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Można obrać ze skórki, ale niekoniecznie. Dodać do składników.
6. Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
7. Otworzyć groszek konserwowy, odcedzić z zalewy.
8. Dodać przyprawy: sól, pieprz ziołowy oraz musztardę.
9. Składniki połączyć ze sobą dokładnie. Doprawić ewentualnie jeszcze do smaku.
10. Dodać majonez, wymieszać.
11. Przełożyć do salaterki. Wierzch posmarować majonezem. Udekorować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz