Z całą pewnością, kotleciki przyrządzone z tak delikatnego mięsa jakim jest indyk, nawet dzieci będą jadły z apetytem.
SKŁADNIKI :
- 1/2 kg mięsa z uda indyka,
- 1 cebulka,
- 1 bułka kajzerka,
- 1 jajko,
- sól/ vegeta
- majeranek,
- pieprz ziołowy,
- bułka tarta,
- łyżka masła
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Namoczyć bułkę kajzerkę, następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
2. Cebulkę pokroić na drobniutką kostkę. Podsmażyć na masełku do lekkiego zrumienienia.
3. Mięso indycze zmielić. Ja zawsze wraz z mięsem mielę odciśniętą bułkę.
4. Do zmielonego mięsa dodajemy: przesmażoną cebulkę, jajko oraz przyprawy: sól lub vegetę, majeranek, pieprz ziołowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Formujemy kotleciki .
6. Obtaczamy w bułce tartej. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 30 minut ( po około 20 minutach pieczenia obracamy na drugą stronę).
Uwaga: nie pieczemy zbyt długo, ponieważ kotlety będą zbyt twarde. Po około 25 minutach można jednego kotleta przekroić celem sprawdzenia, czy jest właściwie upieczony. Pod uciskiem palca kotlet powinien być miękki.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz