środa, 22 marca 2017

Pieczone kotlety mielone z indyka.

Kotlety mielone uwielbiałam jeść od zawsze. Smażone na tłuszczu są jednak trochę ciężkostrawne.Dla osób, które na przykład zmuszone są być na diecie, nie są wskazane. Alternatywą dla tych tradycyjnych kotletów mogą być kotlety mielone pieczone. Dodatkowo jeżeli mięso wieprzowe zamienimy na mięso indycze, doprawimy aromatycznymi ziołami możemy delektować się bardzo smacznym posiłkiem. Do tego jakaś prosta sałatka, ziemniaczki i mamy wprost idealny obiad dla całej rodziny.
Z całą pewnością, kotleciki przyrządzone z tak delikatnego mięsa jakim jest indyk, nawet dzieci będą jadły z apetytem.




SKŁADNIKI :

- 1/2 kg mięsa z uda indyka,
- 1 cebulka,
- 1 bułka kajzerka,
- 1 jajko,
- sól/ vegeta
- majeranek,
- pieprz ziołowy,
- bułka tarta,
- łyżka masła

Dodatkowo:
- papier do pieczenia


PRZYGOTOWANIE:

1. Namoczyć bułkę kajzerkę, następnie odcisnąć z nadmiaru wody.

2. Cebulkę pokroić na drobniutką kostkę. Podsmażyć na masełku do lekkiego zrumienienia.

3. Mięso indycze zmielić. Ja zawsze wraz z mięsem mielę odciśniętą bułkę.

4. Do zmielonego mięsa dodajemy: przesmażoną cebulkę, jajko oraz przyprawy: sól lub vegetę, majeranek, pieprz ziołowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

5. Formujemy kotleciki .

6. Obtaczamy w bułce tartej. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C z włączoną funkcją termoobiegu przez około 30 minut ( po około 20 minutach pieczenia obracamy na drugą stronę).

Uwaga: nie pieczemy zbyt długo, ponieważ kotlety będą zbyt twarde. Po około 25 minutach można jednego kotleta przekroić celem sprawdzenia, czy jest właściwie upieczony. Pod uciskiem palca kotlet powinien być miękki. 




                                                        SMACZNEGO :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz