poniedziałek, 8 maja 2017

Sakiewki z jabłkiem posypane makiem.

Z ciasta drożdżowego możemy wyczarować przeróżne słodkości. Wystarczy tylko odrobina inwencji twórczo-kulinarnej i możemy naszej rodzinie w bardzo prosty sposób zaspokoić apetyt na słodkości, a tym samym mieć satysfakcję, że z przysłowiowego ''niczego'' zrobiliśmy ''coś''. Czujemy się wówczas takie docenione, a nasza duma rośnie od pochwał najbliższych i przyjaciół.
Ostatnio wraz z rogalikami drożdżowymi z marmoladą [LINK] piekłam również sakiewki z jabłkami posypane makiem. I jak to u mnie...wszystko zniknęło z półmiska bardzo szybko.
Przygotowanie rogalików jest bardzo czasochłonne, ale staram się nie iść na łatwiznę i nie kupować w sklepach. Zrobione własnoręcznie daje mi gwarancje wypieku najwyższej jakości.


Składniki:
 - 50 g drożdży,
- 100 g masła,
- ok. 1/2 litra mleka,
- 4 jajka,
- 4-5 łyżeczek cukru,
- 5 szklanek mąki,
- szczypta soli,
-2 jabłka,
- mak do posypania,
- cukier wanilinowy,
- cukier puder,
- szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE: 

1. Drożdże pokruszyć w miseczce. Dodać cukier i 1-2 łyżki mąki. Zalać niewielką ilością letniego mleka. Pozostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły "pracować".

2. W międzyczasie roztopić masło. Pozostawić do ostygnięcia.

3. Po kilku minutach do naczynia z rozrobionymi drożdżami dodajemy 3 jajka (należy je wcześniej wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temp. pokojową), roztopione i lekko przestudzone masło, szczyptę soli. Następnie dodajemy stopniowo na przemian mąkę i mleko, cały czas wyrabiając rękoma.

Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe należy długo wyrabiać, co również jest sukcesem pulchnego i miękkiego ciasta. Ja nigdy nie używam do tej czynności miksera. Uważam, że to ciasto kocha być dopieszczone, uwielbia ciepło dłoni.



Ciasto powinno swobodnie odchodzić od dłoni, wtedy to znak, że jest bardzo dobrze wyrobione.


Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



4. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze wyrabiamy i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy stolnicę, pokrojone na niewielkie kawałki jabłka i blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią (folię należy posmarować tłuszczem, aby zapobiec przywierania sakiewek do folii).

5. Niewielką część ciasta przekładamy na stolnicę wysypaną mąką.


6. Rozwałkowujemy ciasto. Nadajemy mniej więcej kwadratowy kształt. Ciasto dzielimy na kwadraty. Na każdym z nich układamy jabłka. Najlepiej nadają się jabłka twarde i lekko kwaskowate.



7. Zawijamy ciasto.



8. Postępujemy tak z dalszą częścią ciasta (część ciasta odrywamy, wałkujemy, kroimy na kwadraty, nakładamy jabłka, zawijamy)

9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej sakiewki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.


10. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C. Wkładamy sakiewki i pieczemy do uzyskania pięknego, intensywnego złotego koloru.



11. Posypujemy cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz