Młoda kapusta na talerzu to smaczny znak, że właśnie nadeszła wiosna. Młodą kapustkę można przyrządzać na wiele sposobów. Ile gospodyń, tyle fantastycznych przepisów. Wspaniałą propozycją na obiad jest młoda kapusta zasmażana z marchwią. Wszyscy zapewne jedli, znają i lubią młodą kapustę z koperkiem czy też kapustkę z boczkiem. Można wyczarować fantstyczne surówki z tego zdrowego warzywa, bowiem pamiętajmy, że oprócz walorów smakowych, młoda kapusta ma wiele wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych. Szczególnie aromatycznie przyrządzić można ją z kiełbasą, pieczarkami i cebulką. I jest to moja propozycja na pyszną, pachnącą, wiosenną królową, która gości na polskich stołach.
Składniki:
- średniej wielkości główka młodej kapusty,
- kilka świeżych pieczarek,
- kawałek dobrej jakości kiełbasy,
- jedna mała cebulka,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- 2-3 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę obrać z wierzchnich liści. Przekroić na pół. Szatkować drobno z pominięciem głąba.
2. Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka, zalać wodą i lekko posolić. Ugotować do miękkości.
Młoda kapusta gotuje się krótko. Woda nie powinna być za bardzo słona, bowiem sama kiełbasa zawiera w sobie sól, wówczas potrawa może być za słona. Należy pamiętać, że również pieczarki będą delikatnie posolone.
3. W tym czasie kroimy w drobną kostkę cebulkę, następnie kiełbasę i pieczarki.
4. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy cebulkę.
5. Do lekko uduszonej cebulki dodajemy pieczarki, lekko solimy.
6. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy kiełbasę.
7. Wszystko razem dusimy około 5-10 minut, a następnie dodajemy do ugotowanej i odcedzonej młodej kapusty.
8. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i ewentualnie solą.
9. Gotową, jeszcze ciepłą kapustkę można zajadać z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do wiosennego obiadu. Wyśmienicie smakuje podany ze schabowym oraz młodymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz