środa, 9 maja 2018

Wiosenny serek z jajkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem.


Wiosna to czas na odzyskanie energii. Odświeżamy nie tylko nasze garderoby, ale również  codzienne menu dla całej rodziny. Pora uzupełnić je o świeże surówki i sałatki wiosenne, najlepiej z nowalijkami i tym samym o ważne składniki mineralne i witaminy, tak bardzo potrzebne nam kiedy nasz organizm jest nieco osłabiony i zmęczony po zimie. Wiosna to czas na pozytywną i wartościową rewolucję w kuchennym jadłospisie.

U mnie o tej porze roku zawsze pojawia się wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak mój tata przygotowywał dla mnie taki serek na kanapki. Pyszny, pachnący wiosną podawany ze świeżą bułeczką. Bardzo prosty w przygotowaniu, z prawdziwą witaminową bombą na dobry początek dnia.

Składniki:

- 2 serki homogenizowane naturalne po 200g,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- kilka rzodkiewek,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz ziołowy

Ja użyłam serka homogenizowanego naturalnego chudego. Można zastąpić go białym serem.


PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ugotować na twardo.

2. Pokroić drobno szczypiorek.

3. Pokroić w drobną kosteczkę rzodkiewkę. Wcześniej rzodkiewkę umyć.

4. Serek przełożyć do miseczki.


5. Dodać pokrojony szczypiorek.


6. Następnie dodać pokrojone jajka.


7. Na koniec dodać pokrojoną rzodkiewkę.


8. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.

9. Podajemy z kanapkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz