poniedziałek, 28 stycznia 2019

Pieczone kotlety mielone z indyka nadziewane pieczarkami




Delikatne, apetyczne, z chrupiącą skórką, z jednego z najzdrowszych i dietetycznych mięs. Mielone kotleciki z piersi indyczej nadziewane pieczarkami. Stanowiące wartościową porcją białka. Kotlety są pieczone i dlatego praktycznie nie zawierają tłuszczu, a więc są lekkostrawne i niskokaloryczne. Uwielbiane przez dzieci oraz cenione przez osoby na diecie. Bardzo łatwe do przygotowania.


Składniki:
- 40dkg piersi z indyka,
- kilka sztuk świeżych pieczarek,
- 1 jajko,
- 1 sucha bułka kajzerka,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- odrobina majeranku,
- kilka plasterków masła

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki obrałam ze skórki, pokroiłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam na sitku.

2. Bułkę namoczyłam w mleku. Następnie odcisnęłam z nadmiaru mleka.

3. Surowe mięso z piersi indyczej i odciśniętą bułkę zmieliłam . Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym, odrobiną majeranku. Dodałam jajko. Wyrobiłam na jednolitą masę.

4. Dłonie zwilżyłam wodą. Z masy mięsnej formowałam placuszki. Na środku kładłam porcję pieczarek. Następnie formowałam kotleciki.





5. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, którą wysmarowałam masłem. Poukładałam przygotowane kotleciki. Na każdego kotleta położyłam niewielki plasterek masła.


6. Wstawiłam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piekłam góra-dół około 35 minut.


7. Podałam z ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

 Jak zauważyliście, do mięsa mielonego nie dodawałam cebuli. Również nie dodawałam cebulki do pieczarek. Nie wszyscy tolerują to zdrowe warzywo. Oczywiście można dodać do mielonego mięska z indyka cebulkę, którą najpierw drobno kroimy. Z kolei, jeżeli chcemy dodać cebule do pieczarek, najpierw należałoby ją poddusić, a następnie do cebulki dodać pieczarki. Doprawić. Taki farsz nakładamy na mięso i formujemy kotleciki.

Bez cebuli pieczone kotleciki z piersi indyka nadziewane pieczarkami są również bardzo dobre. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz