Otulona wędzonym boczkiem i do tego efektowna w wyglądzie. Bardzo smaczna pieczeń z mięsem mielonym w roli głównej. Idealna nie tylko na święta. Doskonała dla smakoszy mięsa i wędzonego boczku.
Składniki:
- 30dkg łopatki,
- 30dkg biodrówki,
- 30dkg szynki,
- 30dkg polędwicy,
- 35dkg karkówki,
- 35dkg surowego boczku
- boczek wędzony w plastrach,
- 1,5 bułki kajzerki,
- dwa jajka
- sól,
- pieprz ziołowy (u mnie ekologiczny),
- majeranek,
- zioła prowansalskie
- odrobina tłuszczu do wysmarowania foremki
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso oczyściłam, umyłam, osuszyłam. Pokroiłam na drobne kawałki. Czerstwe bułki kajzerki namoczyłam w wodzie, a następnie odcisnęłam z jej nadmiaru.
2. Mięso wraz z bułką zmieliłam w maszynce do mielenia.
3. Do zmielonego mięsa wbiłam dwa jajka. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie wymieszałam.
4. Foremkę wysmarowałam masłem. Wyłożyłam plastrami wędzonego boczku.
5. Na plastry boczku przełożyłam zmielone mięso.
6. Zawinęłam od góry. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
7. Piekłam nieco ponad godzinę góra-dół (u mnie piekarnik elektryczny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz