Miód jest nie tylko pyszny, ale ma również właściwości prozdrowotne. O dobrodziejstwie miodu można przeczytać w zachowanych zapiskach biblijnych i starożytnych notatkach. Miód jako źródło energii i rześkości cenili greccy atleci. Homer określał miód mianem „słodkiej potrawy bogów”, a patron lekarzy Hipokrates i jego uczniowie opracowali (ok. 360-370 lat p.n.e.) ponad 300 przepisów na stosowanie miodu jako lekarstwa. Wiedziano już wtedy, że miód obniża gorączkę i rozrzedza krew oraz wycisza i uspokaja człowieka. Starożytny filozof Demokryt pytany o to, jak w dobrym zdrowiu dożyć sędziwego wieku, odpowiadał krótko: „z zewnątrz olej, a do wewnątrz miód”. Ojciec medycyny Hipokrates 111 lat życia zawdzięcza spożywaniu dużych ilości miodu. Ponoć dzięki słabości do tego napoju sędziwego wieku dożył także Pitagoras.
Co prawda współczesne badania nie potwierdziły wpływu miodu na długowieczność, ale jeszcze nie wszystkie substancje pochodzące z ula zostały do końca rozszyfrowane i zbadane. Nauka odkrywa wciąż nowe, cenne właściwości terapeutyczne miodu. Posiada on właściwości antybiotyczne. Poza tym miód działa na laseczki wąglika, prątki gruźlicy i chorobotwórcze dla człowieka grzyby drożdżoidalne z rodzaju Candida. Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Miód wzmacnia wydolność mięśnia sercowego dzięki zawartej w nim acetylocholinie. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce.
Miodowe lekarstwa i środki wzmacniające są niezastąpione w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy długich, przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania, niedoborze związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Polecane są przede wszystkim dzieciom, osobom starszym i z przykrymi objawami przekwitania. Są w stanie szybko wzmocnić siły odpornościowe organizmu, wzmóc apetyt.
Właściwości lecznicze miodu są bardzo szerokie, między innymi przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza ryzyko powstania bliznowców, leczy wrzody żołądka, działa przeciwbiegunkowo, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe, leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych, jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem, koi nerwy, działa nasennie, jednocześnie pobudza do pracy mózg (dzięki glukozie, która jest paliwem dla szarych komórek), jest naturalnym lekiem o działaniu wykrztuśnym, lekko napotnym, rozgrzewającym, pomaga w schorzeniach związanych z układem oddechowym.
W okresie jesienno-zimowym u mnie w domu podstawą zawsze był miód lipowy. W czasie przeziębienia wystarczyła ciepła herbatka z miodem, z sokiem malinowym, cytrynka, imbir, do tego kilka dni siedzenia w domu pod ciepłym kocykiem i nie trzeba było żadnych antybiotyków, czy innych tabletek z apteki.
W tym roku postanowiłam rozszerzyć asortyment tego bursztynowego źródła zdrowia, a to wszystko dzięki produktom z gospodarstwa pszczelarskiego Pana Arkadiusza Sadowskiego. Nie są to jakieś sztuczne miody, których pełno w naszych sklepach. Fascynacja życiem niezwykłych owadów, jakimi są pszczoły, zaowocowała niezwykłymi w smaku produktami najwyższej jakości. Dzięki Panu Arkowi Sadowskiemu można prowadzić zdrowe i pyszne, miodem słodzone życie. Naturalne smaki umilą każdy dzień.
Warto również wspomnieć o pięknym wyglądzie wszystkich słoiczków, do których rozlewane są miody. Etykiety, opakowania i oprawa graficzna zachwyca dzięki talentowi żony Pana Arka - artystki po Wydziale Sztuk Pięknych UMK.
Z wielu pysznych produktów z "Pasieki Sadowskich" na początek wybrałam kilka miodów tradycyjnych oraz kilka miodów smakowych. Taki zestaw z całą pewnością wspomoże zdrowie mojej rodziny.
MIODY TRADYCYJNE
Miód wielokwiatowy:
- polecany w chorobach alergicznych dróg oddechowych, jak astma oskrzelowa atopowa (alergenna) lub katar sienny
- zawarte z miodzie wielokwiatowym cukry proste (glukoza i fruktoza), dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, stanowią cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń
- stanowi także cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu
- spożywany regularnie wzmacnia odporność
- uważany jest za najlepszy środek w walce z przeziębieniem i grypą
- działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie
- działa uspokajająco
- łagodzi stres i bezsenność
- obniża ciśnienie krwi
- wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc
- wykazuje wysoką aktywność antybakteryjną
- oddziałuje przeciwzapalnie
- najdelikatniejszy ze wszystkich miodów, polecamy go dla dzieci
- znajduje zastosowanie przy zaburzeniach układu trawiennego (zgaga, kwasota)
- może być stosowany u cukrzyków z łagodną postacią choroby
- bywa pomocniczo wykorzystywany w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- usprawnia też pracę wątroby, wspomagając jej „detoksykację”
- zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie
Drobnoziarnisty miód faceliowy o jasnej, żółtej barwie, kwaskowym, słodkim smaku oraz ziołowym aromacie.
- obniża ciśnienie krwi
- wzmacnia organizm po ciężkiej pracy fizycznej lub wysiłku intelektualnym
- pomaga przy zapaleniu górnych dróg oddechowych oraz przy leczeniu astmy oskrzelowej
- podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym
- bywa pomocniczo wykorzystywany w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- pomaga przy przeziębieniu
- obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, herbaty oraz kawy
Miód faceliowy jest pozyskiwany z kwiatów facelii, jest to pastewna roślina miododajna.
MIODY SMAKOWE
Miód z cynamonem:
Kremowy miód wielokwiatowy z dodatkiem cynamonu. Zawiera 4% cynamonu. Połączenie kremowanego miodu wielokwiatowego z cynamonem wielu z Was przypomni zapach Świąt Bożego Narodzenia. Innym skojarzy się z babciną szarlotką lub uwielbianym w dzieciństwie ryżem z jabłkami. Nam od niedawna kojarzy się z pysznymi domowymi bułeczkami, których ten miód stał się bazą!
- wszystkie zalety miodu wielokwiatowego połączone z właściwościami cynamonu
- cynamon dodany do miodu ma właściwości rozgrzewające
- działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga trawienie, pobudza apetyt
- miód z cynamonem działa pomocniczo przy bólach stawów
- stymuluje układ odpornościowy, niezastąpiony w okresie osłabionej odporności
Miód z kakao:
Kremowy miód wielokwiatowy z dodatkiem prawdziwego kakao. Zdrowa “nutella” z miodu. Zawiera 8% kakao.
Doskonały do naleśników, kanapek oraz jako słodka przekąska jedzona łyżeczką prosto ze słoika.
Doskonały do naleśników, kanapek oraz jako słodka przekąska jedzona łyżeczką prosto ze słoika.
- zdrowa alternatywa dla popularnych kremów czekoladowych typu “nutella” - zdrowe słodycze na bazie miodu
- zawarty w prawdziwym kakao magnez poprawia pamięć, usprawnia procesy uczenia się, wzmacnia kości i zęby
- chętnie spożywany przez dorosłych i dzieci (które może zachęcić do zdrowego odżywiania się bez rezygnacji z deseru)
- miód z kakao to wszystkie zalety miodu wielokwiatowego, przy smaku czekoladowego kremu!
- dodaj do niego ciepłego mleka i pyszne kakao do picia gotowe
Miód z maliną:
Kremowy miód wielokwiatowy z dodatkiem liofilizowanej maliny. Zawiera 2% maliny. Połączenie miodu wielokwiatowego i liofilizowanych malin jest po prostu pyszne. To idealna propozycja na chwile, gdy masz ochotę na coś słodkiego i niesamowicie owocowego, głównie jako składnik deserów, polew do lodów oraz wszelkich śniadań - tostów, musli czy owsianek.
- wszystkie zalety miodu wielokwiatowego połączone z właściwościami liofilizowanych malin
- maliny poddane liofilizacji zachowały wszystkie swoje właściwości - są nie tylko pyszne, ale i zdrowe
- dodatek malin to dużo dobrze wchłanialnej witaminy C, potas, magnez i wapń
- maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, antybakteryjnie i antywirusowo - są niezastąpione podczas okresów obniżonej odporności!
- miód wielokwiatowy z dodatkiem malin idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, jako składnik deserów, polew do lodów i jedzony samodzielnie.
Miód z maliną otrzymał certyfikat Top Produkt Doceń Polskie
Miód z czarną porzeczką:
Kremowy miód wielokwiatowy z dodatkiem liofilizowanej czarnej porzeczki. Zawiera 2% czarnej porzeczki. Miód z czarną porzeczką to połączenie słodkiego nektaru i kwaśnego owocu w idealnych proporcjach. Można użyć go zastępując dżem oraz gdy mamy ochotę na kwaskowaty owocowy akcent. Prosto z łyżeczki też jest świetny!
- liofilizowane owoce zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze
- miód wielokwiatowy zachowuje swoje wszystkie właściwości
- witamina C oraz rutyna pochodzące z porzeczek wspierają się wzajemnie i świetnie wchłaniają do organizmu
- związki znajdujące się w czarnej porzeczce działają oczyszczająco na drogi moczowe, działają antybakteryjnie i hamują rozwój miażdżycy
Miód wielokwiatowy z czarną porzeczką został wyróżniony w konkursie "Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego" na najlepszy produkt 2017 roku.
Wraz z miodami kupiłam ceramiczny pojemnik na miód wraz z nabierakami do miodu i drewnianymi łyżeczkami do miodu. Taka piękna baryłka z akcesoriami będzie ozdobą kuchni oraz ułatwi sięganie po miód.
Wszystkim życzę pełnej zdrowia jesieni !!!
Źródło informacji o właściwościach prezentowanych miodów www.pasiekisadowskich.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz